07 Sjuende bildebrev fra India

Jaisalmer_8907

Jeg er nå i Jaisalmer vest i Rajasthan, nær grensa til Pakistan. Byen blir også kalt “The Golden City” fordi fortet og bygningene i byen er laget av honning-gul sandstein, noe som gir byen et gyllent skjær. Her ses fortet i bakgrunnen. Det er et enormt forsvarsanlegg, tre tusen mennesker bor fast innenfor murene. Her kontrollerte man tidligere karavanerutene mellom India og Sentral-Asia. Jaisalmer med sine 80.000 innbyggere oppleves roligere og mer avslappet enn mange andre indiske byer.

Jaisalmer_8946

Denne mannen, Mool Raj Acharya, satt ved vinduet i en smal gate innenfor fortet. Jeg kom i prat med ham, og han bød meg inn på en kopp chai (te). Han var stolt av huset og ville vise meg hvordan det så ut inne. Jeg var veldig glad for fotomuligheten dette ga meg.

Jaisalmer_8977

Her er kona på kjøkkenet.

Jaisalmer_8972

Trappa opp til det flate taket.

Jaisalmer_8974

Kjøkkenet sett ovenfra.

Jaisalmer_8867

Her et eksempel på et privathus som er laget av den honning-gule sandsteinen.
Som regel er det laget intrikate mønster i steinen.

Jaisalmer_8868

I en stille rolig bakgate.

Jaisalmer_0765

Blind kvinne som ber om almisser.

Jaisalmer_9005

Jente på stram line utenfor fortet. Hun ligger på kne på et uluminiumsbrett og skyver seg fram med tærne. Ikke uvanlig at barn blir brukt slik for å holde liv i familien. Skolegang er det mange som ikke har råd til. (De må betale egenandel som går til skolemateriell og uniformer).

Jaisalmer_0578

Kvinner som samler plastavfall utenfor hotellet mitt i Jaisalmer.

Portrait_8479

Selvportrett (det er jeg som sitter på kamelen :-))

Sand_8483

Jeg tilbrakte noen dager nær grensa til Pakistan. Der besøkte jeg flere landsbyer, her er noen inntrykk fra området.
Mer fra landsbyene kommer i neste bildebrev.

Villages_8652_1

Jeg besøkte også noen skoler, dette er fra en barneskole.

Villages_8622

Som gammel pedagog var det en selsom opplevelse å se morgenritualet i småklassene. Her var nær femti elever, en dobbelrekke med jenter i midten, og en gutterekke på hver side i klasserommet. Læreren så ut til å mistrives i jobben sin.

 

 

 

 

 

4 Thoughts on “07 Sjuende bildebrev fra India

  1. Else Karin on November 17, 2014 at 09:28 said:

    Like spennende å. åpne reisebrevene dine hver gang! Utrolige bilder. Det må ha vært en spesiell opplevelse å bli invitert inn på te, men får tårer i øynene når jeg ser den vesle jenta balansere… Og skolegangen, for de få som får den, er vel så som så…

  2. Enig med Else Karin. Like spennende å åpne nytt reisebrev hver gang. Tenker, hva har Olav opplevd denne gangen? Bildene er flotte, men kommentarene er ofte trist lesing for oss som lever i “gullandet”. Jeg blir både nedstemt og sint fordi styresmaktene der ikke kan fordele godene bedre.
    Takk, Olav!

    • Hei Geten, jeg har vært uten internett i to dager. Nå er jeg på ny plass, men SVÆRT tregt nett. Helt enig med deg, hvorfor er godene så ulikt fordelt? Mange håper på forandring med den nye statsministeren de har fått. Han er en mann “av folket” som svært mange setter sin lit til, men dessverre, det er nok ikke gjort i en håndvending å forandre det indiske samfunnet.

Leave a Reply