24 Tjuefjerde bildebrev fra India

Dette blir mitt siste bildebrev fra India. Det har vært inspirerende for meg med så gode tilbakemeldinger jeg har fått. Den 22. desember var det 416 som var inne på bloggen og kikket. Totalt har det vært 10.216 “views” og over 80 kommentarer. I løpet av de nærmere tre måneder jeg har vært her, har jeg tatt og lagret over 15.000 bilder.
Kanskje bildebrevene har ført til at flere har fått lyst å utforske dette fantastiske landet, på godt og vondt. Noen som besøker India snur på flekken og reiser hjem igjen. Andre (som meg) blir fasinert av menneskene, luktene, menneskemylderet, «annerledesheten», musikken, naturen, dyre- og fuglelivet, fotomulighetene. En får kanskje også et annet syn på rikdom og fattigdom etter noen uker i India, det er faktisk hverdagen for de fleste menneskene i verden. En stadig kamp for å overleve. En må ta jobber (ofte veldig farlige) for en luselønn for å skaffe det mest nødvendige av mat til familien. Vi “rikinger” fra utlandet blir beundret og møtt med smil og vennlighet over alt. Bare det at en har mulighet å reise til India gjør at en i deres øyne må være svært rik. Gamle mennesker (som meg) blir møtt med respekt og aktelse. Jeg har vært “Sir” i tre måneder nå, blir rart å være et “normalt” menneske på Bryne igjen 🙂 Jeg har vært i India fire ganger i løpet av de siste 3-4 årene. Hver gang har jeg sagt til meg selv, aldri mer, dette var siste gang jeg vil utsette meg selv for dette. Etter en stund hjemme glemmer man mye av kaoset, den hår-reisende trafikken, ureinsligheten, ku-skitten, fattigdommen, for å nevne noe. Tilbake er minnene om mennesker som har gjort sterkt inntrykk på meg. Jeg har fått venner for livet i Palanpur i Gujarat. De fleste jeg møtte var nok fattige på jordisk gods, noen var fra middelklassen og noen få var rike. Hvor ellers i verden blir man bedt med inn i hjemmet, selv om det bare er et skur? Man blir tilbudt mat og drikke. Hvor ellers i verden tar mennesker kontakt på fortauet og håndhilser? Hvor kan man gå i slummen og allikevel føle seg trygg? Hva er det med India? Mange med meg kommer tilbake, gang etter gang. Jeg kan ikke love at dette ble siste gang.

Kolkata_7054
I det siste bildebrevet kommer noen flere inntrykk fra Kolkata. Her er enda et bilde fra blomstermarkedet. Dette er under motorveien som leder til Hooghly-broen.

Kolkata_6930
To karer som fraktet et speil fikk mye oppmerksomhet fra to fotografer.

Kolkata_6886
Fotogen “type”.

Kolkata_6878
Denne unge mannen gjorde et sterkt inntrykk på meg. Han fikk 100 rupis (ca 12 kr) av min australske fotovenn. Han gråt så han hulket da det gikk opp for han hva han hadde fått. Ufattelig så mange fattige det er i India.

Kolkata_6843
Kvinne fra et marked i Kolkata.

Kolkata_6809
Blid og sjarmerende mann fra samme marked.

Kolkata_6831

Kolkata_6704
Kommunistpartiet i India styrte i West Bengal i 34 år, men tapte valget i 2011. Nå er det Kongresspartiet som styrer.

Kolkata_6057

Kolkata_6077

Kolkata_5598

Kolkata_5967

Kolkata_7129

Kolkata_7174

Kolkata_7302
Denne mannen bor her på fortauet sammen med hunden sin.

Kolkata_6752
Menneskets beste venn.

Kolkata_6911

Kolkata_6890_BW

Kolkata_6555_BW
Prøver fiskelykken med et nett.

Kolkata_7316_BW
Mange ber om hjelp når bilene står foran lyskryss eller i bilkø.

Kolkata_6732
Gammel trikk med reklame.

Kolkata_7039_BW
Klevask.

Kolkata_6724_2
I bydelen Kumortuli lages det gudebilder som eksporteres til mange land.

Kolkata_6692
Delvis ferdige skulpturer.

Kolkata_6682
Skulptør i arbeid, meget dyktige kunstnere.

Kolkata_5501

2 Thoughts on “24 Tjuefjerde bildebrev fra India

  1. Else Karin on January 14, 2015 at 09:36 said:

    fantastiske bilder, som alltid. Jeg vet ikke om jeg hadde maktet å sett på all fattigdommen, men når jeg ser på bildene dine, ser jeg så mye mer: livsglede, farger, lys, – LIV! Du har vært flink til å fange det alt sammen. Det er nesten som om man kan kjenne både lukter og høre lyder… Portrettere av menneskene er fantastiske. Takk for at du tok oss med på reisen og tok deg tid til å lage disse reisebrevene. Det har vært en glede å følge med deg på turen. Velkommen hjem til regn, hagl og torden 😉

  2. Tusen takk Else Karin! Du har vært en stor inspirator for meg under hele turen!

Leave a Reply